2015. már 26.

Paksi tasli – Te miben vagy tudatos?

írta: Haen Coaching
Paksi tasli – Te miben vagy tudatos?

Annak idején sokat jártam különböző gasztronómiai fesztiválokra: Borfesztivál, Pálinkafesztivál, Mangalica-mókakör, ilyesmik. Valahol itt szikrázott be először az agyam a „tudatos-embereket” figyelvén, akik szimpla hétköznapjaikon folyton az update-kódokat lesték, ezen rendezvényeken viszont nem átallott nekik  négyezerért csülökzsírt szürcsölni önnön állcsúcsukról, miután elfogyasztottak egy egészet az említett antireform-ételből. No, most akkor ki is az igazán tudatos?

Mostanában mindenki Pakssal van oda. Vagyis pontosítok Paks2. Vagy Pakskettő? Azt hiszem, minden módon tudod miről is megy a szájkarate.

Szóval itt van nekünk az atomenergia, mint téma, Paks, mint város és a magyarember, aki mindenhez ért és aki ennek hangot is ad. Így aztán most már mindenki atomtudós és greenpeace aktivista egy személyben. Vagy legalábbis ami a verbális szakértelmet illeti.

f6ae5e96ca86abba42474c427dee3536.jpg

Mert értünk hozzá. Ez kétségtelen.

Értünk, mert amúgy meg orbántakarodj! – így egyben írva.

Értünk, mert a hulladék valóban káros a pénz meg nagy úr, de ha jobban átgondolod nem a hulladéktárolással van a probléma, hanem inkább az emberekkel, akik mindezen szenny helyét véglegesen eldöntik. Mert annak idején, amikor meghasadt és aztán lőn világosság, mindenki örült, aztán kitalálták, hogy tudják jól elásni, bazi mélyre, szakszerűen, hogy a légynek se ártson. Aztán jött egy pénzéhes, meg még egy pénzéhes, a végén meg csoda, hogy a szomszéd kertje sokkal zöldebb, de olyan nagyon furán?  Magyarán ha szakszerűen tárolod – ahogy szakszerűen alkotsz véleményt is – nem lesz belőle gebasz.

Értünk hozzá, mert az atom fúúúúúj, mert Csernobil és Fukoshima. Na, de amikor otthon bedurrantod a kandallót, akkor sem úgy állsz neki, hogy tutira szénné ég a család. Alapvetés tehát, hogy nem az atomrobbanás a minimál-elvárás, amikor reaktort építenek. Hanem sokkal inkább az energia, a fény, a te okostelód maxi töltöttsége, meg hogy párpill alatt lejöjjön egy kalózfilm az NCore-ról. Mert ha nincs világ’, áram sem lészen és néked pedig lőn sötétség meg zéró közösségi életszerűtlen életjáték.

a8da4ed2bfb1623fd6186621d63d78a6.jpg

Aztán ott van a már a címben is említett tudatosság. Akár nagy T-vel is írhatod. Hiszen annyira nagyon benne vagy. Állandóan figyeled magad, életed nagy szívásait tanításnak hívod, a sokáig szarnak tűnő állapotot meg folyamatnak, Sai Babát emlegetsz meg Moojit nézel a youtube-on, teletolod a hírfolyamot Oshoval, mert róla azt hiszed szent volt. Ja, pont mint pakskettő.

c7d35814f4a5ef9f5d4752e836b20521.jpg

Pro és kontra örökös harca ez a világ. Te pedig a része vagy. A kérdés csupán az, mennyire vagy valóban tudatos? Tüntetsz, lázadsz és felszólalsz, de esetleg dohányzol, Monstert iszol vödörszám, hétvégén vodkaredbull tartja benned az életet és mindezek tetejébe bár húst nem eszel, mégis néha lecsúszik egy babgulyás?

Lehet káros számunkra Paks2? Persze. Ahogy minden perc, korty, falat és gondolat ebben az életben. De lehet akár jó is. Hasznos. Minket szolgáló. Te döntesz. Mondhatsz jót vagy köpködhetsz kígyót-békát, de mindezek előtt gondold át, hogy vajon mit miért teszel, mi van a mondataid hátterében és miért azon rugózol, hogy nem kell több atom, miért nem inkább azon agyalsz, hogy az összenergia-ellátás  60%-át biztosító hő- és szénerőműveket hogyan lehetne kiváltani nap-, szél meg bioenergiával?

 

 

 

Szólj hozzá

atom önismeret atomerőmű tudatos tudatosság bioenergia Paks gyökérokok