2015. már 30.

Kishalál, kiskaszás - Így kezeld a veszteséget!

írta: Haen Coaching
Kishalál, kiskaszás - Így kezeld a veszteséget!

Ülsz az ágy szélén, fogalmad sincs mitévő legyél, mert úgy érzed elvesztetted. Talán sosem volt a tied, de mégis annak érezted, a saját utadnak, úgy gondoltad kellő belső motivációval rendelkezel ahhoz, hogy végigcsináld, bármeddig is tart, bármi is az ára.

Aztán rájössz, hogy bármit szerettél volna, ezzel akkor és ott te egyedül voltál. Hogy miből fakad a meg nem értés, hogy mi táplálja az elmaradt beteljesülést? Azt mondják Te magad. Te vagy a felelős és mindezt fogd fel úgy, hogy közben mégsem magad hibáztatod.

6e74be697658815b6a92270da9a20607.jpg

Egyes szakemberek szerint minden veszteséget gyászidőszak követ és egy haláleset utáni érzés nem sokban különbözik egy párkapcsolatot követő fekete hangulatfelhőtől. Talán nincs is jobb időszak a veszteség kezelésére, mint a tavasz eljövetele, hiszen azt mondják minden tél új tavasznak adja át a helyét.

Mitévő legyél ha elveszítetted a párod, az álomállásod vagy falaknak ütközöl a hivatásodban? Mit érzel most?

1. Tagadás, tiltakozás - Ez nem lehet igaz, ez tévedés...

2. Harag és düh - Miért pont én, miért pont velem, miért pont most?

3. Apátia, motiválatlanság, depresszió - Nem érdekel, nem foglalkozom most ezzel, kikapcsolok, (pihenek,) mindenki hagyjon békén, szálljanak le rólam, kapják be!

4. Veszteség, tények elfogadása, alkalmazkodás az új helyzethez - Mi maradt? Merre tovább? Mi a célom?

351d4a106cb91ce046c470dae508626a.jpg

Valőban ilyen egyszerű lenne? Vagy ez ismét egy idióta pszichológiai modell, ami nem fájdalom-mutatókkal dolgozik, csak közli mit kéne tenni?

Az ember többnyire minden túlél. Te is ezt teszed. Mert erős vagy, mert erősebb az életösztön vagy éppen csak a megfelelni vágyás önmagad vagy a környezeted irányába. A kérdés csupán az, hogy hol a határa az erőnek és hol a határa a fájdalom megélésének. Hol alkalmazd a pozitív pszichológiát és hol a belátás egyszerű módját, miszerint "ez most így megy vagy nem megy és kész."?

 

Mit tehetsz ha tele a bugyrod és folyton falaknak ütközöl?

1. Értékeld újra az életed!

- Nézd végig a fontos dolgok valóban fontosak-e  

- Vizsgáld meg a céljaidat, hogy azok valóban Téged tükröznek-e

f25ad97d288d3362a70c0ac5dec75931.jpg

2. Tervezz, tervezz, tervezz!

- Ne engedd az agyadnak, hogy visszarántson a múltba, inkább tervezd a jövőd

- Ne foglalkozz a jelen körülményekkel, csupán álmodj!

3. Teremts!

- Vegyél végig minden eszközt és embert, akik segíthetnek a céljaid elérésében

- Keresd fel őket sorban és mutasd be nekik a víziód

4. Dőlj hátra és engedd meg magadnak, hogy újjászüless!

 

Ha most azt gondolod, hogy az ilyen cikkek íróinak élete mind fenékig tejfel, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak (ha érdekel a személyes történetem, kérd ingyenesen az info@haenvilaga.hu címen). Bár az is igaz, hogy mindenkinek a saját élete a legnehezebb és mindenkinek ez okozza a legnagyobb stressz.

Ha szeretnél részt venni egy 1 hónapos kísérleti jellegű ingyenes komplex stresszkezelésen, írj nekünk egy rövid fényképes bemutatkozó levelet az info@haenvilaga.hu címre.

 

 

 

 

Szólj hozzá

célok teremtés szerelem motiváció szakítás veszteség célkitűzés célorientált